Αμφίπολη – Ανασκαφή φαινόμενο : Ένα επίκαιρο Άρθρο

  Μας το έστειλε η κυρία Μαρία Γαλουζή. Την ευχαριστούμε θερμά.

ΑΝΑΣΚΑΦΗ…….ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ!
Πριν από λίγες βδομάδες η σκαπάνη των αρχαιολόγων τσίμπησε λαυράκι, στο λόφο Κάστα στην Αμφίπολη Σερρών. Αυτό που αντίκρισαν τους άφησε άφωνους και ιδιαίτερα συγκινημένους ταυτόχρονα. Το σπουδαίο μνημείο που βρέθηκε εκεί δεν ήταν άλλο από έναν μεγαλοπρεπή τάφο μακεδονικής προέλευσης πιθανών. Αυτό που κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αρχαιολόγων είναι οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες που βρέθηκαν στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου.
Λίγες μέρες μετά τις πρώτες ανασκαφές και τη μετάβαση στον τρίτο θαλάμου του τάφου, ο υπουργός πολιτισμού και αθλητισμού, κύριος Κ. Τασούλας μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει και τέταρτος θάλαμος. Σε μία συνέντευξη του τόνισε ότι δεν υπάρχουν ευρήματα που να μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι ο τάφος ανήκε στον Μεγάλο Αλέξανδρο, όπως πολλοί από αυτούς που δούλευαν στο μνημείο υποστήριζαν μέχρι τότε.
Η αρχαιολόγος Κ. Περιστέρη, όταν ρωτήθηκε αν έχουν καταφέρει άνθρωποι στην αρχαιότητα να μπουν στον τάφο, απάντησε πως είναι πολύ πιθανό να είχαν μπει κάποιοι τυμβωρύχοι αλλά σίγουρε δεν είχαν τη δυνατότητα να φτάσουν μέχρι το βάθος του τάφου. Μετά την θεωρία της ότι ο τάφος αυτός είναι μακεδονικός ρωτήθηκε εάν ίσχυε ότι οι αποχωμάτωση έβλαψε τα μάρμαρα. Εκείνη απάντησε πως δεν ήταν αυτή η αιτία για τα πεσμένα μάρμαρα. Συμπλήρωσε ότι το γύρω στο 1913 γίνονταν μάχες βουλγαρικού στρατού κοντά στο μνημείο καθώς και ότι τον 6ο μ.Χ αιώνα παρατηρήθηκε σεισμός πολλών ρίχτερ προκαλώντας επίσης ζημιές στον τάφο.

KARI3 Το ενδιαφέρον και την προσοχή όλων τράβηξαν περισσότερο οι δύο πανύψηλες, ύψους 2,27, Καρυάτιδες που βρέθηκαν στην είσοδο του δεύτερου θαλάμου. Φορούν χιτώνα και μακρύ ιμάτιο και κοθόρνους με συγκλονιστικές λεπτομέρειες το καθένα απ’αυτά. Οι Καρυάτιδες στέκονται πάνω σε βάθρα. Το θασίτικο μάρμαρο από το οποίο είναι κατασκευασμένες, μαρτυρά τη σπουδαιότητα του μνημείο αυτού. Το δεξί χέρι της μίας Καρυάτιδας και το αριστερό της δεύτερης είναι παρατεταμένα, ώστε με την κίνηση τους απέτρεπαν τους επισκέπτες απ’το να εισέλθουν στον τάφο.

Οι ανασκαφές στο μνημείο που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ αιώνα, έχουν προσελκύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Πολλές εφημερίδες και περιοδικά σ’όλο τον κόσμο έγραψαν για τις Καρυάτιδες που κόβουν την ανάσα μας. Καναδικά μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν ότι ο κάτοχος του τάφου πρόκειται μεγίστης σημασίας ατόμου και σημείωσαν ότι ο τάφος είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στον ελληνικό χώρο. Η βρετανική εφημερίδα “Telegraph”, αναφέρθηκε σε μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην περιοχή της Αμφίπολης καθώς έδωσε ιδιαίτερη σημασία των Καρυάτιδων και την αρχιτεκτονική σχέση τους με τις σφίγγες στη είσοδο του τύμβου. Το γαλλικό πρακτορείο AFP δηλώνει αγωνία για την τελική ανακάλυψη του κατόχου του τάφου, ενώ το κινεζικό λιοντάρια αμφίποληπρακτορείο “Xinhua” φανερώνει θαυμασμό για τις Καρυάτιδες. Το αυστραλιανό δίκτυο ABCA, περιγράφει την ομορφιά και το δέος των Καρυάτιδων καθώς και την κίνηση των χεριών τους. Δημοσίευση στο πασίγνωστο περιοδικό New York Times, υπογραμμίζει ότι οι Καρυάτιδες, «θεωρείται ότι προστάτευαν τους θησαυρούς του τάφου.» και ότι «αρχαιολόγοι τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο αρχαίο τάφο που ανακαλύφθηκε στην Ελλάδα». Επισημαίνεται επίσης ότι «τα ευρήματα, που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για τον τάφο ενός εξέχοντος προσώπου της αρχαίας Μακεδονίας την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχουν οδηγήσει σε διάφορες εικασίες για την ταυτότητα του κιονόκρανο αμφίποληνεκρού». Ο ερευνητής Άντριου Τσαγκ,, θεωρεί ότι πρόκειται πιθανώς είτε για την Ολυμπιάδα, μητέρα του Αλέξανδρου, είτε για τη γυναίκα του τη Ρωξάνη.
Ο τάφος αυτός προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, είτε είναι ειδικοί σε θέματα αρχαιολογίας και ιστορίας είτε όχι. Κάθε νέα ανακάλυψη μας αφήνει όλους άφωνους, και μας κρατάει σε αγωνία μέχρι το επόμενο εύρημα. Είναι αναμφισβήτητα μνημείο μεγάλης αξίας και σίγουρα θα συνεχίσει να μας εκπλήσσει μέχρι οι αρχαιολόγοι να τελειώσουν τις ανασκαφές.

Leave a comment